Varför ska man ge unga jobb, när alla äldre kan jobba längre?

Mona Sahlin har farliga idéer. Arbetslösheten är högst bland unga... så är det nu och har varit så länge jag kan minnas. Varför kan man fråga sig? Jo, för att äldre jobbar kvar längre och längre, så det unga släpps inte in på arbetsmarknaden. De är ofta välutbildade, ambitiösa och vill göra rätt för sig, men saknar arbetslivserfarenheten och får därför inga jobb.

Mona tycker det är rätt att äldre jobbar längre och cementerar den här orättvisan. Den leder verkligen till skillnader i samhället... Om de unga inte får komma ut i arbetslivet tidigt, krävs det att de jobbar längre för att få en rimlig pension.

Ju tidigare man får komma ut i arbetslivet, desto tidigare kan man gå i pension. Enkel matematik, tycker jag.

Jag tycker att pensionsåldern på 65 är helt okej. Men bara i undantagsfall, där det krävs särskild specialistkompetens, ska det vara okej att jobba kvar till 67. Men då ska det också bli betydligt dyrare att behålla en kompetens på "övertid" och bli billigare att ta in en yngre. En arbetsgivare borde alltså med ekonomiska medel lockas att ta in någon yngre förmåga. Det bidrar till att öka rörligheten på arbetsmarknaden.

På min arbetsplats fick alla över 60 ett pensionserbjudande för några år sedan. Det blev ramaskri! Tänk på all den kompetens vi förlorar, skrek facket och de mindre framåtsträvande. Det blev så att 95 procent tog erbjudandet!

Nu i efterhand kan jag konstatera att vi inte saknar den kompetens som försvann. Vi som jobbar kvar har snarare fått större och bredare kompetens än den som fanns innan. Och det har blivit lättare att jobba, det finns inga gamla stoppklossar som vill göra saker "som vi alltid har gjort".


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0